Minut on kasvatettu olemaan taloudellisesti vastuullinen eli tiedän, että kulutusluotoista ja pikavipeistä kannattaa pysyä kaukana, jos ei halua joutua vaikeuksiin tähtitieteellisten korkojen takia. Onneksi minulla on vanhemmat, jotka ovat aina olleet valmiita tukemaan minua rahallisesti. Poika on samoilla linjoilla kanssani, hän pyytää tarvittaessa rahaa kotoaan, jos rahaton kausi yllättää.

Postiluukusta tupsahti pari viikkoa sitten Pojalle perintätoimiston kirje, jonka minä Pojan luvalla avasin (hän oli armeijassa). Kirje oli ensin mennyt Pojan entiseen osoitteeseen, josta uusi asukas oli onneksi toimittanut sen takaisin postiin oikeiden osoitetietojen selvittämiseksi. Kirjeessä perittiin yli vuosi sitten otettua pikavippiä, jolle oli kertynyt korkoja ja perintäkuluja tuon vuoden aikana ihan kiitettävästi. Aikaisemmat laskut oli ilmeisesti hävittänyt henkilö, joka asui aiemmin Pojan kanssa - tai ei ainakaan vaivautunut toimittamaan niitä oikeaan osoitteeseen Pojan muutettua kanssani yhteen.

Poika ei tietenkään ollut ottanut kyseistä lainaa. Kun asiaa alettiin selvittämään (laskun maksamisen jälkeen, ettei Pojalle tule luottotietoihin merkintää), selvisi, että kuka tahansa voi ottaa toisen nimissä pikaluoton esim. tekstiviestillä - riittää kun tietää uhrinsa henkilötunnuksen. Tämä on mielestäni ihan älytön tilanne. Pikavippifirma ei nimittäin tiedä, kenen tilille otettu laina menee - on olemassa pankkisalaisuus, joka estää firmaa selvittämästä tilin omistajan henkilötietoja.

Onneksi Pojalla oli omat epäilyksensä siitä, kuka olisi saattanut syyllistyä kyseiseen temppuun (arvasitte oikein, samassa osoitteessa asunut henkilö siis). Tämä henkilö ei vastannut puhelimeen Pojan yrittäessä tavoittaa häntä, mutta tekstiviesti meni paremmin perille, kun siihen liitti uhkauksen selvittää asiaa toista kautta (esim. rikosilmoituksen avulla). Tällä hetkellä odotellaan tältä henkilöltä rahoja korkojen kanssa takaisin (hän on luvannut maksaa velkansa tämän kuun loppuun mennessä) ja toivotaan, ettei näitä yllätyksiä ole luvassa lisää...