Blogissa on ollut viime aikoina hiljaiseloa, sillä olen yrittänyt totutella siihen, että Poika on taas viikotkin kotona. Sohva tuntuu ahtaalta, kun siihen "joutuu" jättämään tilaa myös Pojalle. Sängyssä käytettävissäni oleva tila on kaventunut olennaisesti, jopa 50 %, mikä aiheuttaa välillä huonosti nukuttuja öitä. Mikä ikävintä, asunto menee paljon nopeammin epäjärjestykseen, kun kaksi ihmistä sotkee eikä kumpikaan ole kovin intohimoinen siivoaja. Eilen illalla pidimme viikkosiivouksen, jossa hommat jaettiin niin, että Poika vie petivaatteet pihalle ja imuroi kämpän, kun minä taas hoidan tavaroiden järjestelyn, keittiön siivouksen sekä pölyjen pyyhinnän. Siivouksesta saatiin aikaan taistelu, jossa ei ollut kyse enää siivoustyylistä, vaan toisen osapuolen näkemyksen kunnioittamisesta.

Miesten tyyli siivota on kokemukseni mukaan usein ylimalkainen ja he eivät käytä siihen yhtä paljon aikaa kuin naiset. Naisen on pakko olla jollakin tavalla opastamassa miestä, jos hän haluaa, että mies oppii siivoamaan naisen kriteerien mukaan. Eilen pidin Pojalle imurointikoulutusta nähtyäni, mitä Poika touhuaa imurinvarressa (imuroi sujuvasti ruokapöydän, sohvat ja lattiat samalla lattiasuuttimella). Kerroin, että imurissa on useita suuttimia ihan sen takia, että huonekalut voisi imuroida omalla suuttimellaan ja lattiat taas omallaan. Pojan logiikan mukaan kaikki pinnat (mukaan lukien ruokapöydän) voi imuroida lattiasuuttimella, sillä "sama paskahan se leijailee koko kämpässä". Yritä siinä sitten vedota aseptiikkaan ja puhua järkeä päähän.

Tilanne kärjistyi siihen, että Poika ei suostunut vaihtamaan suutinta sohvien imurointia varten, joten sanoin hänelle, että vaihdetaan hommia, että sohvat saadaan imuroitua niin kuin minä haluan (pyyhin siinä vaiheessa pölyjä olohuoneesta). Ei kelvannut. Kysyin Pojalta, miksei hän voi kunnioittaa minun näkemystäni tästä siivousasiasta. Ei järkevää vastausta. Tuloksena pilalle mennyt yhteinen koti-ilta. Onneksi riita sovittiin ennen nukkumaanmenoa.

Vessan siivouksen osalta meillä on ollut hassu erimielisyys. Minulla on ollut tapana huuhtoa vessaharja lavuaarissa pöntön pesun jälkeen, mikä iljettää Poikaa suunnattomasti. Olen yrittänyt selittää, etten koske harjalla lavuaaria, vaan huuhtelen vain harjan juoksevan veden alla, mutta Pojan mielestä on yököttävää esim. pestä hampaita tuon samaisen lavuaarin alla (vaikka huuhtelen tietysti lavuaarin huolellisesti vessaharjan huuhtelun jälkeen). En tiedä, onko aseptiikan lakien mukaan järkevää huuhdella vessaharjaa lavuaarissa. Joku viisaampi voisi neuvoa meitä tässä ongelmassa   : ) .

Olen kuullut sanottavan, ettei naisen pitäisi millään tavalla puuttua miehen siivoustyyliin, jos hän ylipäätään haluaa, että mies osallistuu kotitöihin. Minun luonteellani ei anneta periksi, jos näen, että mies tekee asioita mielestäni väärin/huolimattomasti. Mikä järki on antaa miehen siivota, jos sen jälkeen täytyy kulkea hänen perässään ja tehdä koko homma uudelleen? Lisäksi miehet ovat kuulemani mukaan hyvin herkkiä tässä siivousasiassa. Heidän työnjälkeään ei saisi arvostella, koska he saattavat ottaa tästä nokkiinsa ja todeta, että "siivoa sitten itse, kun kerran paremmin osaat!" Onneksi Poika on yleensä ottaen avoin uusille työtavoille ja hän myös osaa kunnioittaa minun tapaani tehdä asioita - kunhan vain tarpeeksi haluaa. Näin me sitkuttelemme läpi kummankin inhoamista viikkosiivouksista.

Naisen nalkuttaminen siivouspäivänä onkin sitten ihan toinen juttu ja siitä saisi aikaan vaikka kuinka pitkän kirjoituksen. Sanotaan nyt lyhyesti näin, että naisen asemasta tuntuu epäoikeudenmukaiselta se, että mies saa siivouksen aikana surffailla netissä. "Katon vaan tämän yhen jutun", niinpä niin. Naisen aivoissa kiehahtaa, sillä hän itse haluaisi suorittaa siivouksen nopeasti ja tehokkaasti ja lepäillä sen jälkeen kahdestaan saman viltin alla hyvän telkkariohjelman parissa. Mies taas ajattelee pääsevänsä luistamaan velvollisuuksistaan notkumalla välillä tietokoneen ääressä - nainen varmaan lopulta kyllästyy kuuroille korville kaikuvaan nalkutukseen ja toteaa, että on helpompi tehdä kaikki itse. Vetoankin teihin, hyvät miehet. Ottakaa vastuu siivouksesta ja pitäkää huoli siitä, että työnjako on oikeudenmukainen. Älkää antako meidän naisten nääntyä raskaan taakkamme alle.